Πατώντας επάνω στις εικόνες των τραπεζών σας μεταφέρει στα επίσημα site τους ώστε να μπορέσετε να  δημιουργήσετε  λογαριασμό IRIS διαφορετικά επικοινωνήστε με το αρμόδιο τμήμα των Τραπεζών

Αναλυτικές πληροφορίες

Τι είναι το IRIS ??

Η υπηρεσία online πληρωμών IRIS, η οποία υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ AE και τους εγχώριους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet) φέρνει νέες δυνατότητες για εύκολες συναλλαγές στο καταναλωτικό κοινό του Πειραιά και της χώρας και δίνει νέα εργαλεία στις Πειραϊκές επιχειρήσεις. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί το σύστημα TIPS (ΤΑRGET Instant Payment Settlement ), μία υπηρεσία υποδομών που έθεσε σε λειτουργία το Ευρωσύστημα το Νοέμβριο του 2018 και λειτουργεί στην Ελλάδα μέσω ΔΙΑΣ από το 2020.

Με τα νέα δρώμενα και την ανάγκη αποδοχής πληρωμών από συστήματα άμεσης πληρωμής όπως το IRIS για τις επιχειρήσεις υπάρχει το ερώτημα τι είναι το IRIS και πως το ενεργοποιώ;

Τι είναι το IRIS

Όπως αναγράφεται στην σελίδα της Τράπεζας  :

Η υπηρεσία IRIS payments – Ηλεκτρονικό Κατάστημα είναι μία εναλλακτική λύση άμεσων (online) πληρωμών που δίνει τη δυνατότητα στον πληρωτή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος να πραγματοποιεί τις αγορές του με απευθείας χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού χρησιμοποιώντας το internet banking της τράπεζας που συνεργάζεται. Στην υπηρεσία υποστηρίζονται τα internet banking της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Viva, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των χρηστών internet banking της Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της παραγγελίας των προϊόντων ή υπηρεσιών στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eShop) της επιχείρησης, στην επιλογή του τρόπου πληρωμής εμφανίζεται ως μέσω πληρωμής και η υπηρεσία IRIS payments. Η διαδικασία για την πληρωμή μέσω IRIS payments γίνεται ως εξής:

 • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS payments ως τρόπο πληρωμής, μέσα από το διαδικτυακό χώρο του εμπόρου.
 • Επιλέγει «Δημιουργία QR Code» για να σκανάρει το QR από το mobile banking τους ή επιλέγει την τράπεζά του και αυτόματα θα μεταφερθεί στο ασφαλές περιβάλλον του e-banking της τράπεζας.
 • Εισέρχεται στο περιβάλλον της τράπεζάς του και μετά την ασφαλή σύνδεσή του ενημερώνετε με τις λεπτομέρειες της πληρωμής.
 • Δίνοντας την έγκριση του πραγματοποιεί την πληρωμή με μεταφορά πίστωσης από τον τραπεζικό λογαριασμό του.
 • Ολοκληρώνει την πληρωμή.
 • Αυτόματη επιστροφή του πελάτη στο ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) της επιχείρησης, όπου εμφανίζεται και το μήνυμα ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
 • Πλεονεκτήματα για το ηλεκτρονικό κατάστημα

  • Άμεση ενημέρωση της επιχείρησης για την εκτέλεση της πληρωμής.
  • Εγγυημένη και ανέκκλητη είσπραξη της πληρωμής.
  • Παροχή ενός επιπρόσθετου και εναλλακτικού τρόπου πληρωμής για τους πελάτες σας, ώστε να ολοκληρώνουν τις πληρωμές τους με ευκολία και ασφάλεια.
  • Ημερήσια παραλαβή αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού αρχείου εκκαθάρισης συναλλαγών για την ενημέρωση των συστημάτων της επιχείρησης και τη λογιστική τακτοποίηση των πληρωμών που έχει λάβει στο λογαριασμό της στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Στα πλεονεκτήματα του IRIS περιλαμβάνονται η άμεση πίστωση 24 ώρες την εβδομάδα και τις 365 μέρες του έτους καθώς και η ταχύτητα και ευκολία χρησης του.

  Οι καταναλωτές μπορούν να ενεργοποιήσουν τις πληρωμές IRIS μέσα από την εφαρμογή e-banking της τράπεζας τους. Κάνωντας νέα συνναλαγή μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα IRIS όπου τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν την συναλλαγή τους είτε Γράφοντας το κινητό ή ΑΦΜ το εγγεγραμένου στην υπηρεσία εμπόρου ή σκανάρωντας τον κωδικό QR που τους παρέχει ο έμπορος.

  Η συναλλαγή παίρνει μόλις μερικά δευτερόλεπτα και ο καταναλωτής και ο έμπορος ενημερώνονται άμεσα για την επιτυχημένη μεταφορά.

  Σημαντική σημείωση είναι το ημερήσιο όριο συνναλαγών της υπηρεσίας IRIS που αυτή τη στιγμή είναι στα 500€.

  Οι Τράπεζες οι οποίες συμμετέχουν στην υπηρεσία IRIS αυτή τη στιγμή είναι:
  Τράπεζα Πειραιώς – Εθνική Τράπεζα – Eurobank – Alpha Bank – Συνεταιριστική Τράπεζα ΗπείρουViva Wallet

  Επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία θα πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή της τράπεζας τους και να ενεργοποιήσουν τις πληρωμές IRIS την τράπεζα ή να κλείσουν ένα με ραντεβού στην τράπεζα τους.

  Η υλοποίηση στο ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να γίνει είτε μέσω ΑΦΜ, τηλεφώνου στην ολοκλήρωση της παραγγελίας ή μεσω του κωδικού QR που θα λάβεται με την ενεργοποίηση του IRIS payments.
  Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βήματα στους παρακάτω συνδέσμους:
  1. Eurobank, iris e-commerce

  2. Alpha bank

  3. Τράπεζα Πειραιώς

 • 4.Εθνική τράπεζα

Απορίες και ερώτημα έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη σελίδα της

Έχετε απορίες;

Πώς ενεργοποιώ το IRIS Payments;


Η ενεργοποίηση του IRIS Payments γίνεται μέσα από την εφαρμογή NBG Mobile Banking,
όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά. Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μεταβαίνοντας στο Προφίλ > Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο >

Συνδεδεμένο προϊόν: Επιλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε να συνδέσετε με την υπηρεσία IRIS Payments.
Εάν αργότερα θελήσετε να συνδέσετε άλλον λογαριασμό στο IRIS Payments, επιλέξτε από το Προφίλ: Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο > Συνδεδεμένο προϊόν.

Πώς στέλνω χρήματα με IRIS Payments σε έναν φίλο;


Χωρίς να χρειάζεται αριθμός λογαριασμού ή IBAN, μπορείτε να μεταφέρετε έως 500€ την ημέρα σε έναν φίλο σας, που έχει εγγραφεί στο σύστημα IRIS Payments, επιλέγοντας απλά τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου από τις επαφές σας ή συμπληρώνοντάς τον.

Πώς στέλνω χρήματα με IRIS Payments σε έναν έμπορο;Μπορείτε να πληρώσετε έναν έμπορο που έχει εγγραφεί στο σύστημα IRIS Payme

Μπορείτε να πληρώσετε έναν έμπορο που έχει εγγραφεί στο σύστημα IRIS Payments, χρησιμοποιώντας τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου ή το Α.Φ.Μ. του.

Πώς κάνω πληρωμές με QR code σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;

Μπορείτε να κάνετε πληρωμές σε ηλεκτρονικά καταστήματα με χρήση QR code, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Στην ιστοσελίδα του εμπόρου (check out) επιλέξτε πληρωμή με "IRIS Payments ".
 • Στη συνέχεια, θα ανακατευθυνθείτε στη σελίδα μεθόδων πληρωμής "IRIS Payments".
 • Επιλέξτε πληρωμή με QR code.
 • Ανοίξτε την εφαρμογή NBG Mobile Banking και κάντε login.
 • Από το μενού της εφαρμογής μεταβείτε στην επιλογή Μεταφορές > Αριθμός κινητού τηλεφώνου> Σκανάρετε το QR code.
 • Σκανάρετε το QR code που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος.
 • Επιλέξτε τον λογαριασμό χρέωσης της επιλογής σας.
 • Επιβεβαιώστε τη συναλλαγή.

Το αποτέλεσμα της συναλλαγής θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα επιβεβαίωσης του εμπόρου.

Τι ισχύει για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τις Ατομικές Επιχειρήσεις αναλυτικά

Με την εγγραφή τους στην υπηρεσία IRIS Payments, οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι Ατομικές Επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους, χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού τους. Αρκεί να γνωρίζουν τον ΑΦΜ, ή/και να σκανάρουν τον κωδικό QR της επιχείρησης.

Πώς ενεργοποιείται η υπηρεσία IRIS Payments;

Μέσα από το Internet Banking της Εθνικής, ο επαγγελματίας σε λίγα βήματα:

 • Επιλέγει την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
 • Δηλώνει το αναγνωριστικό προς τους πελάτες του (ΑΦΜ).
 • Συνδέει τον επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα που θα λαμβάνει μέσω IRIS Payments.
 • Με την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, παράγεται ο μοναδικός κωδικός QR της επιχείρησης, τον οποίο μπορείτε να διαμοιράζει στους πελάτες του για να τον σκανάρουν και να κάνουν πληρωμές στην επιχείρησή του.

*Προκειμένου να μπορούν οι πελάτες να πιστώσουν χρήματα στον επαγγελματικό του λογαριασμό μέσω IRIS Payments, πρέπει να είναι και οι ίδιοι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία.

Τι μου προσφέρει η υπηρεσία IRIS Payments;

 • Άμεση πίστωση των χρημάτων στο συνδεδεμένο λογαριασμό στην υπηρεσία IRIS Payments, ακόμη και για συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών.
 • Άμεση ενημέρωση μέσω push notification ή SMS/ viber για τη μεταφορά των χρημάτων.
 • Ευκολία και ασφάλεια στις συναλλαγές της επιχείρησής σας.
 • Συμμόρφωση με τα τα προβλεπόμενα στο Νόμο 5072/2023 και την ΚΥΑ 119899/2023 για αποδοχή άμεσων πληρωμών από λογαριασμό σε λογαριασμό (καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης είναι η 29.02.2024).